Jąkanie a dieta

Naukowcy z Niemiec i USA przeprowadzili badania, w których porównali osoby jąkające się i bez wad mowy. Wyniki wskazują, w co powinna być bogata dieta osób jąkających.

Badania zostały przeprowadzone w Niemczech i USA, na osobach w wieku dziecięcym i młodzieńczym. Wyniki wskazują, że u dzieci, które się jąkały wykryto niedobory magnezu (hipomagnezemia). Z kolei z badań w USA wynika, że wymowę znacznie poprawia dieta bogata w magnez i witaminę B6, która usprawnia jego wchłanianie. Niedobór magnezu w organizmie może wynikać z nieprawidłowej diety, winne mogą być też zaburzenia hormonalne lub stosowanie leków odwadniających.

Najwięcej magnezu znajduje się w:

  • kakao,
  • szpinaku,
  • brokułach,
  • rybach,
  • pietruszce,
  • ryżu,
  • pestkach dyni,
  • orzechach,
  • kaszy gryczanej.

Natomiast witaminę B6 znajdziemy w:

  • mięsie,
  • rybach,
  • ziemniakach,
  • drobiu,
  • fasola biała,
  • soi,
  • jajkach,
  • drożdżach.

Popularne są także tabletki , połączenie magnezu i witaminy B6 – „MgB6”, lecz jak każde sztuczne witaminy i minerały – odkładają się w wątrobie. Zapewne jedzenie potraw z tymi składnikami nie zlikwiduje całkowicie jąkania, lecz bardzo możliwe, że je zmniejszy. To kto pierwszy na dietę? 😉

Dodaj komentarz