Jąkanie a dieta
Naukowcy z Niemiec i USA przeprowadzili badania, w których porównali osoby jąkające się i bez wad mowy. Wyniki wskazują, w co powinna być bogata dieta osób jąkających.
Badania zostały przeprowadzone w Niemczech i USA, na osobach w wieku dziecięcym i młodzieńczym. Wyniki wskazują, że u dzieci, które się jąkały wykryto niedobory magnezu (hipomagnezemia). Z kolei z badań w USA wynika, że wymowę znacznie poprawia dieta bogata w magnez i witaminę B6, która usprawnia jego wchłanianie. Niedobór magnezu w organizmie może wynikać z nieprawidłowej diety, winne mogą być też zaburzenia hormonalne lub stosowanie leków odwadniających.
Najwięcej magnezu znajduje się w:
- kakao,
- szpinaku,
- brokułach,
- rybach,
- pietruszce,
- ryżu,
- pestkach dyni,
- orzechach,
- kaszy gryczanej.
Natomiast witaminę B6 znajdziemy w:
- mięsie,
- rybach,
- ziemniakach,
- drobiu,
- fasola biała,
- soi,
- jajkach,
- drożdżach.
Popularne są także tabletki , połączenie magnezu i witaminy B6 – „MgB6”, lecz jak każde sztuczne witaminy i minerały – odkładają się w wątrobie. Zapewne jedzenie potraw z tymi składnikami nie zlikwiduje całkowicie jąkania, lecz bardzo możliwe, że je zmniejszy. To kto pierwszy na dietę? 😉
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.